blog


Hoort wie klopt daar..... - zaterdag 10 juni 2017

In het voorjaar geeft tromgeroffel aan dat spechten zich klaar maken voor het broedseizoen. Over het algemeen is dit de grote bonte specht. Deze laat zich het gemakkelijkst zien en komt vaker voor dan de andere spechtensoorten in Nederland. Deze blog zal voornamelijk geweid zijn aan de grootste Europese specht: de zwarte specht.
 

De zwarte specht is een specht zo groot als een kraai. Waar grote bonte spechten schuw zijn, is een zwarte specht dit helemaal. Buiten het broedseizoen lukt het haast niet om de specht binnen een straal van honderd meter te naderen. Het is een soort die in Nederland niet heel veel voorkomt. De eerste broedparen dateren van zo'n honderd jaar geleden. Het nest wordt zelf uitgehakt en is te herkennen aan het ovale gat. Andere dieren zoals de boommarter, bosuil en holenduif maken dankbaar gebruik van de nesten van deze grote specht. De nesten worden hoog in de boom uitgehakt, vaak boven tien meter hoogte.

Ik was blij om te horen waar ik een bewoond nest kon vinden. Ik heb heel veel uren naar boven kunnen turen door mijn fotocamera. Op tien meter afstand van de nestboom hield ik het gat in de gaten dat zich op 12 meter hoogte bevond. Ik kan toch wel zeggen dat ik een aantal weken last van mijn nek heb gehad. Bij elkaar heb ik een kleine 20 uur besteed aan de vogel!

Nu is het niet zoals bij mezen die af en aan vliegen om hun kroost eten te geven dat ik constant foto's kon nemen: nee, het was een project waar mijn geduld behoorlijk op de proef werd gesteld en ik regelmatig moest vechten tegen de verveling. Mannetje en vrouwtje specht wisselden elkaar af van het nest met tussenpozen van een uur. Elk uur kreeg ik een mogelijkheid van ongeveer 10 seconden om een foto te maken. Daarna was het weer een uur lang wachten op de volgende actie.

 
 


Gelukkig was er in de tussentijd wel het één en ander te zien rondom het nest. In een straal van 15 meter van de specht broedden er nog meer holenbroeders: een paartje spreeuwen, boomklever en de holenduif begon ook te broeden.
Waar in eerste instantie mannetje en vrouwtje specht afwisselend op het nest zaten, lieten ze naarmate de jongen groter werden het nest leeg. Het duurde steeds twee uur voor dezelfde vogel voer kwam brengen, de ene keer het mannetje en de andere keer het vrouwtje. Het mannetje is te herkennen aan de rode kap op de kop die helemaal doorloopt tot de snavel. Bij het vrouwtje is de rode tekening veel minder groot. In totaal zijn er drie jongen uitgevlogen. Helaas heb ik ze niet op de foto kunnen zetten tijdens het voeren, met de koppen geheel uit de nestholte.
 
 
   

 

 

Als kers op de taart was er een vers uitgehakt nest van de grote bonte specht, op nog geen 200 meter afstand van mijn caravan, op slechts anderhalve meter hoogte!!! Totaal heb ik hier ruim vier uur gezeten, maar heb helaas de jongen niet zien uitvliegen.

 

 

                   


 


Terug naar de vorige pagina >