blog


Heidebrand - maandag 23 juli 2018

Het wordt droger en droger. In veel vennetjes zit geen water meer, zelfs de resterende modder is bijna opgedroogd. Vooral wilde zwijnen hebben het erg zwaar. Voedsel als wormen gaat steeds dieper de grond in. Naar verwachting zullen veel biggen dit jaar niet overleven. Ook reeën, edelherten en dassen hebben het moeilijk.
Op de foto met de reebok zit nog wat dauw op het spinnenweb, maar zelfs om 5.50 uur kreeg de zon al snel de overhand en zorgde voor weer een dag met een kurkdroge grond.  
 
 
 
Op de terugtocht van een avondje wild kijken, ontdekte ik donderdagavond 19 juli een beginnende heidebrand. Snel 112 gebeld en binnen acht minuten was de brandweer met alle toeters en bellen aanwezig.
 
 
 
 
 
 

Van de drie bluswagens was er gelukkig slechts eentje nodig om de brand te blussen. Bij heidebranden wordt het risico gelijk opgeschaald tot hoog. Het ramptoerisme kwam ook behoorlijk snel op gang: eerst was ik nog helemaal alleen bij de brand en na een kwartier stond er een man of twintig te kijken.

De brand was snel geblust, maar al met al was er toch 150 vierkante meter heide de fik in gegaan.

De dag erna ontstond op precies dezelfde plek weer een heidebrand!! Maar deze, met een veel grotere omvang en een draaiende wind, een stuk gevaarlijker. Maar liefst zes pelotons rukten uit. Zestien brandweerwagens werden gebruikt bij het blussen en nog eens acht wagens stonden klaar voor extra water. Nu ging niet 150 vierkante meter heide in rook op, maar 15.000 vierante meter. De brand had al bijna de bosrand bereikt. Na twee uur werd het sein brandmeester afgegeven.

 

 
 
Zelfs twee dagen na de brand komt de brandweer nog langs om na te blussen.
 
 
 
 
 
 

 


Terug naar de vorige pagina >