blog


Het is niet altijd raak! - vrijdag 9 augustus 2019

De wekker gaat vroeg af, het is nog donker. Het wordt tijd om weer eens op pad te gaan om wild te fotograferen. Dit is niet altijd succesvol. De kans dat ik bruikbare foto's kan maken, schat ik in op ongeveer 20%. Op de vroege ochtend zie ik wel altijd wild. Hier is geen sprake meer van een kans, het is een zekerheid geworden.
 
Om ongeveer 05.30 uur zit ik aan de rand van de heide. De heide ligt er stil en verlaten bij, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is nog voor 06.00 uur als ik een hertenkalf met moeder zie terugkeren van de heide, richting de veilige dekking van het bos. Ik maak geen foto:het is te donker en de herten staan te ver van mij vandaan. Vanuit mijn ooghoeken zie ik op zo'n 200 meter afstand een verandering in het landschap. Ik pak mijn verrekijker en zie twee jagers verscholen zitten. Zal het jonge hert ongeschonden het bos halen, of....?
 
 
 
De jagers zitten bovenop een heuvel en zien de herten ook. De herten lopen richting het bos, evenwijdig aan de jagers. Eén van de jagers pakt zijn geweer en legt aan. Zal hij tot een goed schot komen? Ik wacht op de knal, die niet zal komen. Gelukkig. Dit was hun enige kans, want het blijft bij twee herten op de heide deze ochtend. Waarschijnlijk zal het een te moeilijk schot geweest zijn. 
Een goed half uur erna besloten de jagers op te breken. In ieder geval was mijn camouflage goed genoeg om zelf niet door hun gezien te worden. Achter mij op het pad hoor ik mensen praten. Het zijn twee jagers, die een eindje verderop hebben gezeten. Ook zij hadden het kalf en de hinde gezien. Een stuk verderop zaten nog twee jagers. De herten hebben geluk gehad.
Deze ochtend gingen de jagers voor roodwild: herten dus. Het kalf zou afgeschoten worden en de moeder ook, als zij had blijven staan. Het lijntje tussen dood en leven kan heel dun zijn.

In 10% van de gevallen kunnen de jagers wat afschieten. Wat dat betreft ligt mijn score van 20% een stuk hoger. Ik blijf dus maar schieten met mijn fototoestel.
Gelukkig voor vandaag: het is niet altijd raak!Terug naar de vorige pagina >