blog


When the night has come... - maandag 16 september 2019


When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we''ll see
No I won't be afraid, no I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me
 
(Ben E. King, J.Leiber, M.Stoller, 1961)

 
Het stond al meerdere maanden op de planning: een foto van een libel met dauwdruppels bij volle maan. Nu had ik wel één eis, het moest een bandheidelibel zijn. De reden zit eigenlijk al in de naam: op elke vleugel zit een gekleurde band die in het maanlicht zichtbaar is. Aangezien deze libel niet het hele jaar rondvliegt, bleven er twee kansen over: rond 15 augustus en 14 september. Maar dan moet het natuurlijk wel onbewolkt zijn. In augustus was het onbewolkt, maar....veel te veel wind. Het zou dus nu moeten gaan gebeuren. En gelukkig, dit weekend was het zowel onbewolkt als windstil. 
De voorbereidingen begonnen al de dag ervoor. Met de auto ben ik naar het gebied gereden om libellen te zoeken. Omdat libellen 's avonds hun overnachtingsplek zoeken, moest dit vlak voor zonsondergang gebeuren. Toen ik aankwam schrok ik behoorlijk: 99% van het gebied was gemaaid. Zou er nog wat zitten? Uiteindelijk heb ik twee bandheidelibellen gevonden. 
Het was vroeg opstaan, omdat ik natuurlijk in het pikdonker aanwezig moest zijn. De libellen waren goed terug te vinden, omdat ik de avond ervoor de plek had gemarkeerd met witte stokjes. Rustig kon ik mijn spulletjes uitpakken en had ik tijd genoeg om de libel te fotograferen. 
 
Ik ben tot zonsopkomst gebleven, zodat ik nog een andere foto kon maken van een bandheidelibel.
 

 
Voor het luisteren van de song
Stand by me van Ben E. King:


 
 


Terug naar de vorige pagina >