blog


Ekkie de eekhoorn is aan het verzamelen - vrijdag 20 december 2019

Inmiddels heb ik mijn pas aangeschafte telelens kunnen uittesten. Onze vriend de eekhoorn heb ik meermaals op de foto kunnen vastleggen, hoewel ik gehoopt had hem vaker te zien.
 
Eekhoorns zijn over het algemeen schuwe beesten. In het bos kom je ze wel eens tegen, maar dichtbij zal je niet komen. Vaak verschuilen ze zich aan de andere kant van de boomstam. Waar eekhoorns bij mensen in de buurt leven, zie je dat ze van schuwe dieren veranderen in vrij tamme dieren. Als ze worden bijgevoerd, kunnen ze zelfs handtam worden. Zo kwam er een kleine veertig jaar geleden regelmatig een eekhoorn bij ons op de plek, op de camping, langs die uit onze handen at. Hij kwam zelfs de caravan. We noemden hem Ekkie.
 
In de herfstperiode eten eekhoorns extra veel om vetreserves op te bouwen. De winterperiode komen ze dan makkelijker door. Ook verzamelen ze dan eten en verstoppen dit, zodat ze altijd een voorraadje hebben in geval van voedselschaarste.
Eekhoorns hebben een winterrust. Ze zijn dan een stuk minder actief en zijn veelal in hun nest te vinden. Met hun goede reukvermogen vinden ze verstopte noten terug. Omdat niet alle noten worden teruggevonden, dragen ze bij aan de verspreiding van zaden in het bos.
 
Nu de temperatuur wat lager wordt, kom ik ze ook minder tegen. Hopelijk kan ik in de winter nog een keer een foto maken van Ekkie in de sneeuw. We zullen het zien. In ieder geval heb ik mijn nieuwe lens goed kunnen uitproberen en kan ik niet wachten om er ook andere dieren mee te fotograferen.
 
  
 
 
Terug naar de vorige pagina >