blog


Een jonge vos komt even langs - zaterdag 8 augustus 2020

Ik zit rustig naast de heide in mijn stoeltje met op de achtergrond het geluid van het blaten van de schaapskudde. Af en toe hoor ik het klingelen van een bel om de nek van een schaap. Allemaal zeer rustgevend. De leider van de kudde heeft altijd een bel om. 
 
De uitdrukking dat een persoon een belhamel is, komt daar ook vandaan. In de 16e eeuw werd een belhamel de aanvoerder van de oproer genoemd. Daarna kreeg het ook de betekenis van kwajongen, deugniet. Menigeen was vroeger trots als hij belhamel genoemd werd. Waarschijnlijk uit onwetendheid, want.... belhamel betekent niks anders dan gecastreerde ram. Het is maar welke naam je met trots wilt dragen...
Gecastreerde rammen zijn rustiger en daarom beter in staat de kudde te leiden. 
 
Vanuit de richting van de schapen komt een jonge vos aanlopen. Op 30 meter afstand blijft hij staan. Moet ik blijven zitten of moet ik opstaan om foto's te kunnen nemen met kans dat de vos weg loopt? Uiteindelijk neem ik de gok en ga staan. De vos interesseert het totaal niet en gaat ook nog rustig zitten om daarna richting een konijnenhol te gaan.
 
 
Vervolgens slentert het beest mijn richting op. Op mijn aanwezigheid is geen enkele reactie. Het boeit niet. Op een meter of tien van me vandaan wordt nog uitgebreid toilet gedaan en tot slot komt de vos dusdanig dichtbij dat ik hem nog moeilijk gefotografeerd krijg. Het beest is in ieder geval behoorlijk brutaal en gunt me amper een blik waardig, de belhamel. 
 


Terug naar de vorige pagina >