blog


De grootste en meest zeldzame roofvogel van Europa, de lammergier - zondag 9 mei 2021

It's a bird... it's a plane... it's superman... no, it's Eglazine the bearded vulture.

De bearded vulture, in het Nederlands de lammergier, is de meest zeldzame en grootste roofvogel van Europa. Omdat het in Europa erg slecht gaat met lammergieren, is in de jaren zeventig van de vorige eeuw een herintroductieprogramma gestart.
Afgelopen week heeft één van de lammergieren van het fokprogramma een bezoek gebracht aan Nederland. Deze vrouwelijke gier is vorig jaar in Italië in gevangenschap geboren en is in Frankrijk uitgezet in het zuiden van het Central Massif. Haar naam is Eglazine.
 
 
Jonge lammergieren hebben de neiging om te trekken. Op een dag kunnen ze wel 500 kilometer afleggen. Zo gebeurde het dat dit jonge vrouwtje naar Nederland is gekomen. Zij heeft een gps tag en kan dus altijd gevolgd en gemonitord worden.
 
Afgelopen zondag, 9 mei, ben ik met de auto richting Lemelerberg gereden. Als je het beest in levende lijve ziet, merk je pas hoe groot ze is. 
 
Afbeelding invoegen
 
De spanwijdte van de vleugels bedraagt maar liefst 2,80 meter! Ter vergelijking: een buizerd heeft een spanwijdte van maximaal 1,40 meter. Van kop tot staart meet de lammergier ruim een meter. Wat is dit een imposante vogel. 
 
Gieren zijn hele nuttige vogels, het zijn aaseters. De lammergier is wat dat betreft een bijzonderheid. Als alle aaseters klaar zijn met het eten van het vlees en de ingewanden van een dood dier, wordt de functie van de lammergier zichtbaar. Ze eten hoofdzakelijk botten, tot ongeveer 15 centimeter lengte. Deze gaan in één keer naar binnen. Te grote botten laat de vogel vanaf grote hoogte op de rotsen vallen zodat ze stuk gaan en alsnog opgegeten kunnen worden. Het is ze vooral om het beenmerg te doen dat veel eiwit en kalk bezit. Het sterke maagsap van de lammergier verwerkt de botten.
 
Afbeelding invoegen
 
Al met al heb ik haar ongeveer een half uur kunnen bewonderen. Op een gegeven moment vertrok ze richting het noorden met een paar flinke vleugelslagen en daarna vertrouwend op de thermiek.
Het was een mooie ervaring.
 
Labi Siffre met de song: The Vulture
https://youtu.be/PseaocK-boA

 
 
 


Terug naar de vorige pagina >