blog


Voerende zwarte specht - maandag 24 mei 2021

Vier jaar geleden heb ik ze al eens op de foto kunnen zetten: de zwarte specht. Ik heb toen in de blog uitgebreid verslag gedaan. Helaas heb ik de jonkies niet kunnen fotograferen tijdens het voeren.
De blog met fotoreportage van toen kunt u hieronder eventueel aanklikken:
https://natuurpictures.nl/blog/21934/Hoort_wie_klopt_daar_.blog
 
Deze week is het me wel gelukt! De twee jonge spechten stonden op het punt om uit te vliegen. De koppies staken al behoorlijk ver uit de nestholte. Uiteindelijk heb ik ze in drie uur tijd vier keer gevoerd zien worden. Erg blij hiermee.
 
De wetenschappelijke naam van de zwarte specht dryocopus betekent: aan Mars gewijde eikenboomhakker.

In Noorwegen bestaat een sprookje over de zwarte specht, de Gjertrudsfugl (Gertrudevogel): Jezus en Petrus kloppen aan voor wat eten bij een vrouw met de naam Gertrude. Ze zijn verkleed als zwervers. Het vrouwtje, met een rood kapje op, bakt een brood voor hun. Het brood blijkt groter dan verwacht en zij besluit het voor zichzelf te houden. Als straf verandert Jezus haar in een specht. Ze moet nu in leven blijven met het eten van insecten die onder de boomschors leven. Als schrik vliegt Gertrude door de schoorsteen en komt zwart van roet boven met een rood kapje op.

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 Op de uitkijk en bedelen om voedsel en eindelijk is moeder daar met een maaltijd!
 
Afbeelding invoegen 
Ik ben benieuwd waar mijn volgende blog over gaat, altijd weer spannend wat er op mijn pad komt.
 
 
Kay Kyser
Woody Woodpecker Song (1948)

https://www.youtube.com/watch?v=om06_NuzPiM

 


Terug naar de vorige pagina >