blog


Vossenfamilie betrekt woning in dassenburcht - zondag 25 juli 2021

Daar zat ik dan weer voor de eerste keer dit jaar bij de dassenburcht. Altijd een bijzonder moment. Rustig zat ik met mijn fotospullen al uitgestald tot het zou gaan schemeren en de dassen zich zouden laten zien. Vrij snel zie ik opeens een bruine tronie uit een hol tevoorschijn komen. Dit is geen das, dit is een jonge vos!  Nee, he.... Wel erg leuk hoor, maar ik wil niet dat een vossenfamilie de burcht van de dassen heeft gekraakt.
 
Afbeelding invoegen
Het gebeurt vaker dat vossen gebruik maken van een dassenburcht. Dassen zitten daar niet altijd op te wachten. Dassen zijn erg gesteld op een schone burcht. Ze poepen buiten hun burcht in zelf gemaakte kuiltjes. Van vossen kun je dat niet echt zeggen. De ingang van een vossenhol ruikt altijd penetrant. Dassen worden daar niet gelukkig van en verlaten soms de burcht. Zou er sprake van onderverhuur of is de hele burcht gekraakt?
De jonge vos had mij snel in de gaten en rende snel het hol in. Wat dat betreft zijn vossen veel alerter dan dassen. Opletten dus voor mij bij vervolgbezoeken aan de burcht.
 
Afbeelding invoegen
 
Tot mijn opluchting kwam tegen de schemering ook een aantal dassen uit de burcht. In dit geval was er gelukkig sprake van onderverhuur en werd de burcht nu gedeeld door twee families.
 
Afbeelding invoegen
 
De bezoeken die ik aan de burcht heb gebracht, lieten duidelijk merken dat de beide families elkaar met rust lieten. De vossen kwamen ruim voor de dassen de burcht al uit. Ze renden achter elkaar aan, duikelden over elkaar, gingen een konijn achterna en sprongen de lucht in om meikevers te vangen. De jonge vossen liepen ook wel over de burcht waarbij er af en toe werd stil gestaan om naar de dassen te kijken.
 
Zo lang ik bewegingloos bleef zitten, kwamen de vossen soms dichtbij. Tien meter afstand was geen uitzondering, maar ook nog een keer op minder dan drie meter afstand, waarbij de vos mij niet opmerkte.
 
 Afbeelding invoegen
Op bovenstaande foto is op de achtergrond één van de jonge vossen te zien.
 
Op en bij de burcht was het een drukte van jewelste: vier jonge vossen met de moer (vader, de rekel, heb ik niet gezien) en vier jonge dassen met twee broers/zussen en vader en moeder.
Eén keer heb ik de vier jonge vossen tegelijk gezien.
 
Afbeelding invoegen
 
Elke keer was het weer de vraag waar ik moest gaan zitten. Dichtbij het vossenhol kon sowieso niet ivm verstoring.
Het mooiste moment heb ik beleefd toen mijn aandacht weer gefocust was op de dassen. Op de achtergrond zag ik de jonge vossen heen en weer rennen. Op een bepaald moment zag ik iets wat niemand zou geloven, mits ik er geen foto van had kunnen maken. Mijn ogen gingen van de dassen naar het einde van de burcht waar ik wel iets heel bijzonders zag. Een jonge vos was een stukje de boom in geklommen en broer of zusje keek erna. Je ziet hem/haar denken: ,,Wat doet hij of zij daar nou?" 
 
Afbeelding invoegen
 
De uitdrukking ,,de kat uit de boom kijken", is hier wel van toepassing. Ondanks dat vossen hondachtigen zijn hebben ze een aantal trekjes van katachtigen: zo kunnen ze hun nagels intrekken en hebben ze ook verticale pupillen.
Wat een belevenis was dit!Terug naar de vorige pagina >