blog


Het is winter, het is koud: het is weer tijd voor een das - dinsdag 21 december 2021

Het is 21 december: vandaag is de astronomische winter begonnen. Niet alleen de datum geeft de winter aan, de temperatuur zeker ook. Het is koud en de temperatuur komt overdag niet boven het vriespunt. Vandaag is het de kortste dag van het jaar en in de middag staat de zon aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Een voordeel: vanaf nu worden de dagen weer langer.
 
Afbeelding invoegen
 
Voor de door mij zo geliefde dassen betekent het dat ze de komende maanden vooral ondergronds doorbrengen. Ze zijn in winterrust. De temperatuur in de burcht zal niet kouder worden dan 7 graden boven nul. Bij naderende kou wordt de ingang van de burcht soms dicht gestopt met plantaardig materiaal. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een bergje van kleine stukjes plantaardig materiaal in de burcht wordt gemaakt. Doordat het materiaal gaat broeien kan de kerntemperatuur van deze hoop wel 38 graden worden. De dassen gaan de winterperiode in met een verhoging van het lichaamsgewicht van 40%. Medelijden hoeven we dus niet echt te hebben.
 
Ook dit jaar ben ik weer regelmatig bij de burcht geweest. Ik heb weer uren kunnen genieten van de familie.
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Eén van mijn wensen is uitgekomen: dassen fotograferen die aan het graven zijn. Het is ongelooflijk wat een zand er wordt verplaatst. Met de voorpoten wordt het zand onder het lichaam geschoven, de rug wordt als een hoepel gekromd en dan wordt het zand via de achterzijde letterlijk de lucht in gesmeten! Op de foto is een grote ronde boog van het zand in de lucht zichtbaar. De schutkleur van zijn rug heeft exact dezelfde kleur als het zand.
 
Afbeelding invoegen
 
Volgend jaar zal ik deze geweldige dieren zeker weer gaan bezoeken.
In tegenstelling tot de das zal stilzitten voor mij in ieder geval niet aan de orde zijn.
 
Afbeelding invoegenTerug naar de vorige pagina >