fotografie onder donkere omstandigheden

Deze tip gaat specifiek over het fotograferen onder donkere omstandigheden waarbij het te fotograferen object zou kunnen bewegen, denk bijvoorbeeld aan grazende herten.
 
De meeste kans om wild te zien en dus te fotograferen is in de vroege ochtend. Nadeel hiervan is dat er soms weinig licht is om tot een goed resultaat te komen. Voor velen is dat goede resultaat een scherpe foto.
Hieronder krijgt u een aantal tips om de kans op een scherpe opname zo groot mogelijk te maken.
 
De tips:
  1. Fotografeer altijd met behulp van een statief, liefst een driepoot, of vanaf een ondergrond waarop uw fototoestel kan rusten, zoals bijvoorbeeld een pittenzak. Nooit uit de hand fotograferen! Dit wekt beeldonscherpte op. Met behulp van een statief voorkomt u dat uw fototoestel onwillekeurig beweegt. De keuze van uw statief hangt af van het gewicht van uw fototoestel en lens. Bij een hoger gewicht heeft u een zwaarder statief nodig.
  2. Gebruik altijd een draadontspanner. Zo voorkomt u onnodige trilling van uw fototoestel bij het indrukken van de ontspanknop.
  3. Zet uw beeldstabilisator UIT. Sommige (vaak duurdere) lenzen hebben een ingebouwde beeldstabilisator. Als u een statief gebruikt kunt u de stabilisator het beste uitzetten, omdat de motor van deze de neiging heeft uw fototoestel naar beneden te trekken.
  4. Gebruik de spiegel opklapfunctie. Sommige spiegelreflexcamera's hebben deze functie. Het voordeel hiervan is, dat de trilling veroorzaakt door de spiegel tot een minimum wordt beperkt. De werking gaat als volgt: de eerste keer dat u de ontspanknop indrukt, wordt de autofocus en belichting geregeld en wordt de spiegel opgeklapt en blijft hangen. Op dit moment is er nog geen foto gemaakt. De camera wacht dan, tot er weer op de ontspanknop gedrukt wordt. Dan wordt alleen het sluitergordijn nog open- en dicht gedaan, wat nauwelijks trilling teweeg brengt.
  5. Zorg voor een zo groot mogelijk diafragma, oftewel zet uw diafragmagetal op de kleinst mogelijke stand (bij telefotografie wanneer mogelijk f2.8). Zo komt het meeste licht door uw lens naar binnen en zal de sluitertijd (de tijd die het duurt om de foto te maken) sneller zijn, dus minder kans op onscherpte.
  6. Onderbelicht de foto.  Als u de foto iets onderbelicht zal de sluitertijd hier ook sneller worden. Bij het nabewerken van de foto kunt u de foto wat lichter maken. Bovendien is het makkelijker om van een onderbelichte foto een goede nabewerking te maken, dan van een overbelichte foto.
  7. Verhoog de ISO-waarde. Als de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) wordt verhoogd zal de sluitertijd ook sneller zijn. Het nadeel van een hoge ISO-waarde is dat er meer ruis ontstaat op de foto. Het liefst ga ik niet hoger dan een ISO-waarde van 400. Maar soms breekt nood wetten.   
De foto hiernaast is gemaakt onder moeilijke omstandigheden. Op het moment van het maken van de foto was het nog behoorlijk donker, ruim 30 minuten voor zonsopkomst. Dankzij het bovenstaande  is het nog een behoorlijk resultaat geworden.
De foto is gemaakt met een Canon 40d body en een Canon 300mm lens f2.8 met converter 2x.
 
  1. Ik heb gebruik gemaakt van een behoorlijk zwaar statief
  2. De draadontspanner hoort bij mijn standaard uitrusting
  3. Vanwege het gebruik van het statief heb ik de beeldstabilisator uitgezet
  4. In situaties met weinig licht gebruik ik wanneer mogelijk de spiegelopklap functie
  5. Doordat ik gebruik heb gemaakt van een converter was mijn grootst mogelijke diafragma f5.6
  6. De foto heb ik met 2/3 stap onderbelicht
  7. De ISO-waarde heb ik op 400 gezet
Zelfs met navolging van bovenstaande was de sluitertijd slechts 1/2 seconde.
Maar je ziet het: het kan dus.