grofwild fotograferen

Om grofwild te kunnen fotograferen zult u eerst moeten weten waar het zich bevindt. Hieronder vindt u 10 bruikbare tips die de kans om grofwild te fotograferen aanzienlijk doet toenemen.
 
 
De tips: 
  1. Ken het terrein en weet waar het wild zich bevindt. Ga vooraf eens een keer een rondje lopen om te zien waar de wildpaden (wildwissels) zich bevinden en zoek een goede plek uit.
  2. Weet hoe wild reageert. Edelherten zijn in de regel zeer schuw en allert, reeen zijn minder allert en nieuwsgieriger, wilde zwijnen zijn door hun slechte zicht vrij makkelijk te benaderen zolang ze je niet ruiken. Vossen zijn erg onvoorspelbaar: de ene is zeer schuw, de andere erg nieuwsgierig. Op het moment dat een das eenmaal uit zijn burcht is, heeft hij weinig aandacht voor de omgeving.
  3. Sta vroeg op. Het meeste grofwild is actief in de vroege ochtend. Zet de wekker ruim voor zonsopkomst en ga, wanneer mogelijk, in het donker op pad. De kans op verstoring is hierdoor ook minder.
  4. Geen luchtjes. Was jezelf met water en gebruik geen douchegel of deodorant. De dieren zullen u anders zeker ruiken.
  5. Controleer uw materiaal. Hoe vaak gebeurt het niet dat bijvoorbeeld de batterij van uw camera leeg is?
  6. Afwachten is beter dan zoeken. De kans dat u grofwild tegen komt is groter wanneer u wandelt: echter is het aannemelijk dat de dieren u eerder zien. De kans op een goede foto is dan verkeken. De beste manier blijft toch wel ergens rustig op een plekje zitten en wachten. Als er dan eenmaal wild in de buurt is, zal het u minder snel in de gaten hebben.
  7. Tegen de wind inzitten. Over het algemeen hebben dieren een beter reukoorgaan dan mensen. Zorg er daarom altijd voor dat de wind vanaf de dieren naar u toewaait en niet andersom. Ruiken ze u eenmaal, dan zullen ze in de regel op de vlucht slaan. Een hoge wildzit heeft als voordeel dat u zich 'boven de wind' bevindt.
  8. Dekking en camouflage. Als u wild wilt fotograferen zorg er dan altijd voor dat u in de dekking zit. De beste dekking zijn natuurlijk wildhutten, helaas zijn de meesten hiervan niet toegankelijk of liggen in rustgebieden. Schuiltentjes zijn al vanaf €90,-  te koop (www.schuiltenten.nl) en kunt u overal neerzetten.Camouflagenetten of -doeken zijn ook een goed alternatief. Let er wel op dat de dieren vaak hieraan moeten wennen. Daarom is het beste om ze te laten staan of te laten hangen als deze mogelijkheid er is. U kunt ook gebruik maken van natuurlijke dekking als struikgewas, waar u achter of tussen kunt zitten. 
  9. Kleding. De beste kleding is camouflagekleding. Legerkleding is goedkoop en het beste, is verkrijgbaar bij de legerdump. Door het gevlekte patroon bent u moeilijker zichtbaar voor het wild. Veel fotografen vergeten dat voor het wild een mensenhoofd een groot licht vlak is. Een bivakmuts is een goede oplossing. Eventueel kunt u ook nog handschoenen aantrekken zonder vingers.
  10. Ga alleen op pad. De grootste kans op succes is om alleen op pad te gaan. U verkleint aanzienlijk de kans om ontdekt te worden en u hoeft niet bang te zijn dat eventueel praten de dieren alarmeert.