blog


Een bijeenkomst van dansende witte wieven - zaterdag 7 juli 2018

De laatste weken is het ontzettend droog. Jonge bomen krijgen al herfsttinten. Dieren hebben het zwaar met zo weinig water. Voor mij de ideale situatie om toch maar eens te gaan posten bij een heideven. Bij aankomst om 04.30 uur is er geen mist op de heide, maar boven het ven hangen wel mistflarden. Tenminste men denkt dat het mistflarden zijn.
 
Eigenlijk zijn het witte wieven, een soort heksen, die al vanaf de Germaanse tijd ronddwalen over de heide. Voor witte wieven moet je oppassen. Ze verleiden je om hen te volgen om je vervolgens in hun greep te krijgen. Meestal loopt het niet goed met je af. De witte wieven hebben een bijeenkomst bij het ven. Met hun witte gewaden dansen de witte schimmen door elkaar heen, steeds andere vormen aannemend. Ik kan mijn ogen er niet vanaf houden, maar kan me bedwingen er niet naar toe te gaan. Een viertal herten kan de verleiding niet weerstaan. Vanaf 400 meter afstand lopen ze gestaag in kolonne sjokkend naar het ven. Het zijn drie hindes en een éénjarig mannetje. Het mannetje heeft zichzelf niet meer in bedwang en sprint richting de wieven en rent om ze heen. Als dit maar goed afloopt. Verlangend kijkt hij naar het ven.
 
 
 
De 3 hindes lopen rustig door, richting ven. Het jonge mannetje houdt het niet meer en verdwijnt tussen de buiten zinnen geraakte dansende wieven. De drie hindes volgen. Af en toe vang ik een glimp van hen op of hoor water opspatten. Is dit het geluid van de wadende herten of hebben de razende witte wieven ze al te pakken en vechten de herten een oneerlijke doodstrijd? Na vijf minuten ademloos toekijken, zie ik de herten weer uit de mist opduiken om hun weg te vervolgen over de heide. Ze hebben geluk gehad, deze keer.
De witte wieven werden behoorlijk boos. Langzaamaan breidde de groep danseressen uit over de heide en zette deze in vuur en vlam. De kleur ging van roze, via oranje naar rood. Hun kledij ging met de kleur van de vlammen mee. Na een half uur werd het dansen minder heftig en verdwenen de wieven weer naar..........ja, waar naar toe?
 
Wat jammer dat de herten niet 10 minuten later waren aangekomen of dat de zon niet 10 minuten eerder op kwam voor de foto's!!! Hopelijk volgende keer meer geluk.
 
 
 
 


Terug naar de vorige pagina >