blog


Afkoeling onder water - zaterdag 4 augustus 2018

Met alle droogte en hitte is het tijd geworden voor enige afkoeling. Afgelopen week ben ik een paar dagen naar Zeeland geweest om te duiken in het grootste zoutwatermeer van West-Europa, het Grevelingenmeer.
Onder de wateroppervlakte is er veel leven: zeesla, kwallen, oesters, zeekreeft, puitaal, zeenaald, grondels, schol en ga zo maar door. Maar vooral krabben voelen zich hier thuis. Ik heb er minstens duizend gezien. Hieronder een korte impressie van de natuur onder de zeespiegel en op naar het volgende avontuur.
 
 
 
 
De Noordzeekrab kan wel 30 centimeter breed worden en heeft door zijn grootte weinig vijanden onder water.
Het is de ideale krab voor consumptie en wordt gevangen met kreeftenfuiken.
 
 
 
 
 
Doorzichtige zakpijpen zijn manteldieren die zich voeden door water te filteren. De bevruchting vindt plaats in de open zee waarna de eitjes geloosd worden. De larven komen binnen een dag uit en leiden daarna een bestaan als plankton voor een aantal uren. Daarna hecht het zich vast aan stenen of schelpen, waarna de gedaantewisseling plaatsvindt. In een maand tijd kunnen ze wel tien centimeter groeien.
 
 
 
 
 
 
 
De Weduweroos is een zeeanemoon met voorkeur voor weinig stromend water. Als de temperatuur stijgt en het zuurstofgehalte in het water afneemt, ligt de anemoon inactief op de bodem.
 
 
Hieronder nog een filmpje die ik heb gemaakt van een krab die een andere krab als prooi heeft en zelf wordt aangevallen door een derde krab. Hij is echter te sterk en behoudt zijn prooi.
 
 
 


Terug naar de vorige pagina >