blog


Zeldzame rups in de tuin - woensdag 24 juli 2019

Twee jaar geleden ontdekte ik in mijn tuin op de camping een plantensoort die spontaan was opgekomen. Het waren meerdere planten tot een hoogte van ruim een meter.
Echt mooi kon ik de plant niet noemen. De bloemen waren erg klein, minuscuul zelfs en hadden geen sprankelende kleur. Ik was van plan om ze weg te halen, een aanwinst waren ze niet. Totdat ik zag dat de planten echte 'insectenmagneten' waren. Zweefvliegen, wespen, bijen en hommels werden behoorlijk aangetrokken door de planten. Voor mij de reden om de planten te laten staan. Ik heb gelijk maar opgezocht om welke soort het ging: knoophelmkruid. De naam heeft de plant gekregen door de bloem die op een ouderwetse helm lijkt.

Vorig jaar ontdekte ik op de planten een aantal rupsen. De rupsen waren spierwit met een mooie zwarte en gele tekening op het lijf. Ze aten van de bloemen en de knoppen. Ik heb opgezocht om welke soort het ging. Het waren rupsen van de helmkruidvlinder. Hoe toepasselijk is de naam! Tot mijn verrassing blijkt deze soort vrij zeldzaam te zijn en staat derhalve op de rode lijst van bedreigde soorten. Heel bijzonder om dit in je eigen tuin mee te maken. Helaas was ik te laat om de rupsen te fotograferen. Ze waren na een aantal dagen verdwenen.
 
Dit jaar ben ik wat alerter geweest. Bij elkaar heb ik 23 rupsen geteld en de meest vette heb ik kunnen fotograferen. Hij was zich aan het volproppen met de knop van de bloem.
De rups overwintert als pop in de grond. Dit kan meerdere jaren duren. Uiteindelijk wordt het een nachtvlinder die ook overdag actief is. In tegenstelling tot de rups is de nachtvlinder onopvallend.

 


Terug naar de vorige pagina >